W kuchni

Pierniki

Pierniki

składniki na około 100 sztuk

  • 600 g mąki pszennej
  • 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 4 duże jajka
  • 260 g cukru pudru
  • 200 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
  • 200 g łagodnego miodu np. akacjowego
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Rozpuścić masło i ostudzić. Następnie wsypać wszystkie składniki do miski i wymieszać. Ciasto powinno lekko kleić się do rąk (nie dodawać dużo mąki). Tak przygotowane ciasto rozwałkować (na grubość ok. 4 mm), ewentualnie podsypując bardzo lekko mąką, aby nie przywierało do wałka.

 10430409_812684435439523_4730478421734110681_n 10805805_812684348772865_6776986795573839361_n

Z ciasta wykrawać kształty, piec w temp. 180ºC przez około 8 – 10 minut. Studzić na kratce.

10174965_812684468772853_207512852443790697_n

Można przyozdabiać przed upieczeniem cukrowymi ozdobami lub po upieczeniu i ostudzeniu lukrem i czekoladą.

10431707_812684685439498_6113522670370937655_n 1897773_812684565439510_4681039408209952796_n

Pierniki nadają się do jedzenia zaraz po ostudzeniu. Można je przechowywać przez wiele tygodni. Jeśli stwardnieją po kilku dniach, to należy je szczelnie zamknąć (np. w metalowej puszce) z kawałkiem jabłka lub piętką chleba.

Zainspirowane przez http://www.mojewypieki.com/