Pierniki
składniki na około 100 sztuk
- 600 g mąki pszennej
- 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 4 duże jajka
- 260 g cukru pudru
- 200 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
- 200 g łagodnego miodu np. akacjowego
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Rozpuścić masło i ostudzić. Następnie wsypać wszystkie składniki do miski i wymieszać. Ciasto powinno lekko kleić się do rąk (nie dodawać dużo mąki). Tak przygotowane ciasto rozwałkować (na grubość ok. 4 mm), ewentualnie podsypując bardzo lekko mąką, aby nie przywierało do wałka.
Z ciasta wykrawać kształty, piec w temp. 180ºC przez około 8 – 10 minut. Studzić na kratce.
Można przyozdabiać przed upieczeniem cukrowymi ozdobami lub po upieczeniu i ostudzeniu lukrem i czekoladą.
Pierniki nadają się do jedzenia zaraz po ostudzeniu. Można je przechowywać przez wiele tygodni. Jeśli stwardnieją po kilku dniach, to należy je szczelnie zamknąć (np. w metalowej puszce) z kawałkiem jabłka lub piętką chleba.
Zainspirowane przez http://www.mojewypieki.com/