Pizza Kasi
(porcja na pizze na cienkim cieście o średnicy ok. 30 cm)
- 20 g drożdży
- 30 dag mąki
- 1/2 szklanki letniej wody (125 ml)
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 małej łyżeczki soli
Z mąki usypać w misce stożek, a następnie zrobić w nim wgłębienie, do którego należy wlać wodę. Do wody wsypać pokruszone drożdże. Odczekać 5 minut, aż zaczną pracować. Dodać oliwę, sól i zacząć ugniatać.
Ugniecione ciasto posypać od góry lekko mąką i odłożyć na 20 minut w ciepłe, ciemne miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na blasze. Przed położeniem dodatków można jeszcze odczekać 5-10 minut.
W czasie wyrastania ciasta na blasze przygotować sos pomidorowy i dodatki.
Sos pomidorowy można przygotować wykorzystując:
- 1/2 puszki pomidorów w cząstkach
- bazylia, oregano, czosnek
Zawartość puszki wymieszać z przyprawami według uznania.
Na wyrośnięte ciasto nakładamy sos pomidorowy i ulubione dodatki, bez sera.
Pizzę pieczemy w temperaturze 180oC ok. 15-20 minut. Na kilka minut przed wyjęciem dodajemy ser zółty.