W kuchni

Pizza Kasi – cienkie ciasto

Pizza Kasi
(porcja na pizze na cienkim cieście o średnicy ok. 30 cm)

  • 20 g drożdży
  • 30 dag mąki
  • 1/2 szklanki letniej wody (125 ml)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 małej łyżeczki soli

Z mąki usypać w misce stożek, a następnie zrobić w nim wgłębienie, do którego należy wlać wodę. Do wody wsypać pokruszone drożdże. Odczekać 5 minut, aż zaczną pracować. Dodać oliwę, sól i zacząć ugniatać.

Ugniecione ciasto posypać od góry lekko mąką i odłożyć na 20 minut w ciepłe, ciemne miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na blasze. Przed położeniem dodatków można jeszcze odczekać 5-10 minut.

 

W czasie wyrastania ciasta na blasze przygotować sos pomidorowy i dodatki.

Sos pomidorowy można przygotować wykorzystując:

  • 1/2 puszki pomidorów w cząstkach
  • bazylia, oregano, czosnek

Zawartość puszki wymieszać z przyprawami według uznania.

 

Na wyrośnięte ciasto nakładamy sos pomidorowy i ulubione dodatki, bez sera.

Pizzę pieczemy w temperaturze 180oC ok. 15-20 minut. Na kilka minut przed wyjęciem dodajemy ser zółty.