W kuchni

Pierogi leniwe

Pierogi leniwe
(porcja na około 30 sporych sztuk)

  • 325 dag tłustego sera białego (czyli jedna kostka twarogu)
  • 2 jajka
  • w łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki mąki

 

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Zółtka utrzeć z cukrem, solą i twarogiem. Dodać pianę z białek i wymieszać. Następnie dodać tyle mleka, by zagnieść miękkie, nieklejące się do dłoni ciasto. Będzie do tego potrzeba około 1/2 do 3/4 szklanki mąki. Z mąką nie należy jednak przesadzić, ponieważ kluski wyjdą zbyt twarde.

Ciasto podzielić na pół i z każdej połowy utoczyć wałeczek, z którego należy odcinać ukośne kluski.

Kluski kłaść na wrzącą wodę, zamieszać, gotować 5 minut.

 

W rondelku lub na małej patelni rozpuścić 3 łyżki masła, wsypać 3-4 łyżek bułki tartej i zezłocić. Kluski polać bułką z masłem i posypać cukrem.