W kuchni

Pierniki

Pierniki

(składniki na około 100 sztuk, długo twarde, powoli miękną)
przepis w oparciu o http://mojewypieki.blox.pl/2007/11/Pierniczki-przepis-II.html

  • 55 dag mąki (około 3,5 szklanki) + dodatkowo do podsypywania
  • 30 dag miodu (około 1 szklanka + 3 łyżki), można użyć miodu sztucznego, pierniczki szybciej będą miękkie, niż z prawdziwym
  • 10 dag cukru pudru (około 10 łyżek)
  • 12 dag masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • przyprawa do piernika – około 60 g (można dać mniej)
  • 2 łyżki kakao (opcjonalnie)

Miód podgrzać (wg autorki przepisu) i wymieszać z pozostałymi składnikami, wyrobić, aż ciasto będzie jednolite w przekroju (ja miodu nie podgrzewałam, rozpuściłam za to masło = świetnie się wałkowało). Wałkować podsypując mąką (ja na grubość około 2-3 mm, ale można grubsze – grubsze są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki.

Jeśli chcemy pierniczki z otworkiem do przewlekania, otworek robimy przed pieczeniem (słomką, lub lepszy – pomysł – wykałaczką, kręcąc nią).

Jeśli chcemy witrażyki, również przed upieczeniem, w dużym pierniczku wykrawamy mniejszy otworek, nasypujemy do niego pokrusznych landrynek (z górką) i pieczemy na papierze do pieczenia, ściągając po ostygnięciu.

Jeśli chcemy pierniczki dekoracyjne – smarujemy przed pieczeniem powierzchnię pierniczka roztrzepanym jajkiem, naklejamy cukrowe perełki, orzechy
itp.

Piec około 8 – 10 minut (piekłam 7 minut) w temperaturze 180ºC, jeśli z witrażykami 11 – 12 minut w temperaturze 150º.

Lukrujemy lub polewamy czekoladą po upieczeniu.

Pierniczki po upieczeniu są twarde, później zmiękną (należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku). Bardzo długo i dobrze się przechowują (nawet kilka miesięcy). Trzeba upiec je kilka tygodni przed świętami (długo twarde), lukrowanie zostawiając na później.

Pierniki w naszym wykonaniu: