W kuchni

Pączki serowe mamy

Pączki serowe mamy

  • 50 dag mąki
  • 50-75 dag zmielonego twarogu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3-4 jajka
  • 2 łyżki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki octu
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Wymieszać mąkę, twaróg, cukier i jajka. Na końcu dodać ocet i sodę.

paczki_serowe_20110401_1551992581paczki_serowe_20110401_1437521890

Rozgrzać olej w garku. Uformować kulki w rękach lub nakładając dwoma łyżeczkami bezpośrednio na olej. Pączki obracamy delikatnie stukając.

paczki_serowe_20110401_1534783208paczki_serowe_20110401_1222796974

Po wyciągnięciu odsączyć na durszlaku lub papierze. Po ostudzeniu, przed podaniem posypać cukrem pudrem.

paczki_serowe_20110401_1737153041