W kuchni

Chrust – Faworki Piotra

Chrust – Faworki

  • 300g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki spirytusu
  • ½ łyżeczki cukru pudru
  • 2 szczypty soli
  • 5-6 kopiastych łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
  • opcjonalnie 50g masła
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania

Mąkę wymieszać z żółtkami, następnie dodać śmietanę, miękkie masło, spirytus, cukier i sól. Wyrobione ciasto uformować w kulę, i wybijać przez około 20 minut wałkiem, aby na powierzchni utworzyły się pęcherzyki powietrza.

Tak przygotowane ciasto rozwałkować na cienkie placki, z których wyciąć radełkiem lub nożem paski ok. 3 cm szerokie i 10-15 cm długie. Wzdłuż każdego paska należy zrobić nacięcie długości 3-5 cm, a następnie jeden koniec przewinąć. Wkładać do mocno rozgrzanego oleju. Smażyć, przewracając widelcem, na złoty kolor.

Po wyciągnięciu odsączyć na durszlaku lub papierze. Po ostudzeniu, przed podaniem posypać cukrem pudrem.

faworki_piotra_20110401_1179994826faworki_piotra_20110401_1345709480