W kuchni

Sernik londyński (gotowany na wodzie)

Wariacje Iwonki inspirowane przepisem http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-londynski-london-cheesecake

Składniki na spód
  • 200g ciastek digestive
  • 70g masła, roztopionego
Składniki na masę serową
  • 1kg zmielonego twarogu (lepiej pasuje mi konsystencja twarogu, a nie twarożku)
  • 150g cukru
  • 5 dużych jajek
  • 3 duże żółtka jajek
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można dać cukier waniliowy)
  • 2 łyżki soku z cytryny
Polewa
  • 400g kwaśnej śmietany 12%
  • 1 łyżka cukru pudru (można pominąć)
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii (można pominąć)

Zmielić (lub rozgnieść) ciasteczka na okruchy, dodać masło i wyrobić. Wyłożyć ciasteczkową masą spód formy (o średnicy 26 cm), przyciskając palcami lub łyżką. Schłodzić formę w lodówce, do momentu przygotowania masy serowej.

Ubić serek aż stanie się gładki, dodać cukier. Wbijać jajka i żółtka jajek, dodać wanilię i sok z cytryny.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Sernik będziemy piec w kąpieli wodnej. Zagotować wodę w czajniku. Owinąć formę podwójnie złożoną folią, włożyć do większej formy. To uchroni sernik od wody, w trakcie pieczenia w kąpieli wodnej. Wlać masę serową do formy ze spodem z ciastek, i wlać gorącą wodę do większej formy, mniej więcej do połowy wysokości.

 

Wstawić do piekarnika i piec 50 minut. Powierzchnia sernika powinna być ścięta i „sztywna” na tyle, że polewa nie wsiąknie.

Ubić śmietanę z cukrem i wanilią, rozsmarować na powierzchni sernika. Wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut.

 

Ostrożnie wyjąć, odpakować formę z folii i ostudzić. Następnie najlepiej włożyć na kilka godzin do lodówki, lub nawet na całą noc.

Sernik można udekorować owocami (np. granatem) lub posypką.