Chrust – Faworki
- 300g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 2 łyżki spirytusu
- ½ łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki soli
- 5-6 kopiastych łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
- opcjonalnie 50g masła
- olej lub smalec do smażenia
- cukier puder do posypania
Mąkę wymieszać z żółtkami, następnie dodać śmietanę, miękkie masło, ocet i spirytus. Wyrobione ciasto uformować w kulę, i wybijać przez około 20 minut wałkiem, aby na powierzchni utworzyły się pęcherzyki powietrza.
Tak przygotowane ciasto rozwałkować na cienkie placki, z których wyciąć radełkiem lub nożem paski ok. 3 cm szerokie i 10-15 cm długie. Wzdłuż każdego paska należy zrobić nacięcie długości 3-5 cm, a następnie jeden koniec przewinąć. Wkładać do mocno rozgrzanego oleju. Smażyć, przewracając widelcem, na złoty kolor.
Po wyciągnięciu odsączyć na durszlaku lub papierze. Po ostudzeniu, przed podaniem posypać cukrem pudrem.