W kuchni

Chrust – Faworki Piotra

Chrust – Faworki

  • 25 dag mąki
  • 2-3 żółtka
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 łyżki spirytusu
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Mąkę wymieszać z żółtkami, następnie dodać śmietanę, miękkie masło, ocet i spirytus. Wyrobione ciasto uformować w kulę, i wybijać przez około 20 minut wałkiem, aby na powierzchni utworzyły się pęcherzyki powietrza.

Tak przygotowane ciasto rozwałkować na cienkie placki, z których wyciąć radełkiem lub nożem paski ok. 3 cm szerokie i 10-15 cm długie. Wzdłuż każdego paska należy zrobić nacięcie długości 3-5 cm, a następnie jeden koniec przewinąć. Wkładać do mocno rozgrzanego oleju. Smażyć, przewracając widelcem, na złoty kolor.

Po wyciągnięciu odsączyć na durszlaku lub papierze. Po ostudzeniu, przed podaniem posypać cukrem pudrem.

faworki_piotra_20110401_1179994826faworki_piotra_20110401_1345709480

Dodaj komentarz